Monday, May 11, 2009

Mama Mama Mama

Yep. Mcm tuh lah caranya my Aisyah called me whenever she need immediate & extra attention. Kdg2 dlm tido pon dia ngigau panggey camtuh :) Mcm biasa, tiap2 hari ada jer celoteh dia. Sometimes jenuh nak fikir mcm mana nak explain kan sesuatu supaya dia dpt faham dgn betul.

Kdg2 soalan2 yg d tanyakan membuatkan kita terfikir, x sangka plak dia bleh fikir mcm tuh. Dia x pernah sgt tanya tentang mama saya; nenek dia. Sbb dia tau nenek dia dah pergi kepada Nya. Cuma, kdg kala dia tanya, mama saya dulu sakit apa. Dan dia selalunya akan tanya soalan yg sama dan nakkan explaination yg lebih details dpd yg pernah d berikan pd nya sblm ini.

Soalan terbarunya membuatkan saya rasa terharu.

Aisyah: mama, bleh tak saya nak tanya lagih?

Mama: esok jer lah... tido dulu

Aisyah: ala, mlm nih tak boleh ker mama?

Mama: (sambil mengusap wajah aisyah), nak tanya apa..?

Aisyah: dulu mak mama sakit apa?

Mama: sakit buah pinggang (jwb ku ringkas, x nak dia pening fikir jawapan panjang lebar)

Aisyah: mak mama sakit kencing ker?

Mama: ermmm? (tanya ku kehairanan)

Aisyah: mak mama sakit kencing manis eh..?

Mama: haaa.. a-ah, dah, esok kita sambung lagih

Aisyah: masa mak mama meninggal, mama kecik lagih ke?

Mama: tak.. kenapa?

Aisyah: mama menangis eh..

Mama: a-ah... mestilah, sbb mama, sayanggggg sangat mak mama. nanti, kalau mama dah meninggal, aisyah kenalah sayanggg jugak mama, aisyah kenalah doakan mama, mcm mama doakan mak mama

Aisyah: mcm mama ajar aisyah tuh eh?

Mama: a-ah... dah, tidur, jgn lupa baca doa.

Aisyah: (tadah tangan baca doa), Bismillahirahmanirahim, Ya Allah, Hanya kerana Engkau, aku hidup dan aku mati, amin.

So sweet of her.. Aisyah mmg mudah lembut hati.. just like me & my late mother. Semoga Aisyah membesar sbg anak yg solehah & berbakti pd mamanya ini, papa, & keluarga, amin.

0 comments:

About Me

My photo
I'm a very unexpected person, but yet very hardworking person. I'm an IT person, but yet I'm so in luv with photography & design. Enjoy viewing my page.

Siti Ruzaimah Photography's Fan Box

Followers

Search This Blog

Follow My Twitter

  © Blogger template 'Photoblog' by Ourblogtemplates.com 2008 | Distributed by The World's Hardest Game

Back to TOP